Smishing

Smishing (skraćeno od „SMS phishing“) je oblik prevare u kojem napadači koriste SMS kako bi prevarili ljude i dobili njihove lične informacije, kao što su brojevi kreditnih kartica, šifre ili drugi osetljivi podaci. Ova vrsta prevare postaje sve češća, pa je važno znati kako prepoznati smishing i kako se zaštititi od njega.

Kako prepoznati:

1. Nepoznati pošiljaoci: Treba biti na oprezu kada stigne SMS od nepoznatog broja ili ako se osoba predstavlja kao neko iz banke, kompanije za kreditnu karticu ili druge institucije. Banka nikada neće tražiti da dostaviš lične podatke ovim putem.

2. Upotreba pretećih scenarija: Napadači često koriste preteće scenarije, kao što su obustava računa ili kazne, kako bi izazvali strah i naterali te da im otkriješ svoje informacije.

3. Kratke URL adrese: Ako SMS sadrži skraćene URL adrese ili te poziva da posetiš sumnjive veb stranice, uvek treba biti obazriv. Ne otvaraj takve linkove.

Kako se zaštititi:

1. Proveri identitet pošiljaoca: Ako dobiješ SMS od institucije ili kompanije, proveri identitet pošiljaoca tako što ćeš potražiti zvanični kontakt broj sa njihove veb stranice i pozvati ih direktno radi provere validnosti poruke.

2. Ne deli lične informacije: Nikada ne otkrivaj lične ili finansijske informacije kroz SMS bez verifikacije identiteta osobe koja te kontaktira.

3. Pažljivo sa ličnim informacijama: Ne deli osetljive informacije kao što su brojevi kreditnih kartica ili šifre kroz SMS, čak i ako osoba tvrdi da je zvanični predstavnik institucije.

4. Ne klikći na sumnjive linkove: Izbegavajotvaranje linkova kroz SMS ako ti deluju sumnjivo ili nepouzdano. Klikom na link, napadač može imati za cilj da se izvrši preuzimanje zlonamernog softvera čime napadač može preuzeti kontrolu nad telefonom, ili da uputi na zlonameran sajt u kome se traži unos ličnih podataka pod izgovorom da je u pitanju nagradna igra, sprečavanje blokade računa, verifikacija podataka i slično.

5. Redovno ažuriranje softvera: Redovno ažurirajoperativni sistem telefona i instalirajaplikaciju protiv virusa/malvera. U ponudi ima dosta besplatnih verzija.

6. Obavesti nadležne: Ako sumnjaš da si žrtva ove vrste prevare, odmah obavesti nadležne organe i svoju banku kako bi se preduzeli neophodni koraci zaštite.

Smishing se često oslanja na manipulaciju strahom i hitnošću. Stoga je važno da budeš na oprezu, proveriš identitet pošiljaoca i nikada ne deliš osetljive informacije kroz SMS bez verifikacije. Ovako ćeš sačuvati svoje finansijske i lične podatke od potencijalnih prevara ovog tipa.