Obaveštenje o kolačićima

Tokom pregleda bilo koje stranice na www.yettelbank.rs, može doći do čuvanja određenih informacija putem “kolačića” u internet pretraživaču posetioca. Ova stranica pruža detaljne informacije o upotrebi kolačića, metodama upravljanja kolačićima, kao i kako Yettel Bank koristi kolačiće. Prilikom posete našoj veb stranici možeš izvršiti izbor kolačića koje želiš da prihvatiš, kao i da izvršiš uvid u naziv kolačiča, izvor kolačića, njegov opis, trajanje i vrstu koje koristimo.

Šta su „kolačići“?

Kolačić je mala datoteka koja se čuva u memoriji pretraživača koji koristiš u trenutku kad pristupiš određenim internet stranicama, putem svog računara, tableta ili mobilnog telefona.

Kolačić može pomoći da se posetiocu isporuči prilagođeno korišćenje internet stranice – na primer u pogledu izbora jezika, veličine fonta i drugih karakteristika prikaza. Kolačići doprinose boljem korisničkom iskustvu i boljoj funkcionalnosti stranica. Kolačići mogu na primer da prate koje delove internet strane posetioci posećuju (statistički) ili pomažu u merenju efektivnosti oglasa (marketinški). Na osnovu tih informacija je moguće unaprediti komunikaciju i proizvode.

Koje kolačiće koristimo i zašto?

Yettel Bank koristi neophodne, analitičke (statističke) i kolačiće za definisanje ciljne grupe (marketinške).

Neophodni kolačići osiguravaju pravilan rad internet stranica i osnovne funkcije kao što je navigacija između stranica i pristup zaštićenim delovima sajta. Ove kolačiće možeš da blokiraš u pretraživaču ili postaviš da tvoj pretraživač o njima upozorava, ali u tom slučaju neki delovi našeg sajta možda neće ispravno raditi.

Ovi kolačići te ne identifikuju kao pojedinca.

Statistički ili analitički kolačići nam pomažu da razumemo kako posetioci koriste naš sajt, i time nam omogućavaju da poboljšamo njegov rad. Sakupljaju informacije o načinu upotrebe sajta u formi anonimnih izveštaja. Nisu neophodni za pravilan rad sajta. Ovi kolačići omogućavaju merenje i poboljšanje rada internet stranica i govore nam koje su stranice više, a koje manje posećene, kao i kako se posetioci kreću po stranici. Ovo su trajni kolačići i ostaće pohranjeni na tvom računaru ili uređaju dok ih ne izbrišeš ili dok im ne istekne rok trajanja.

Ovi kolačići mogu da te idetifikuju kao pojedinca, bilo samostalno ili u kombinaciji sa drugim podacima.

Marketinški ili kolačići za definisanje ciljne grupe funkcionišu tako što na jedinstven način identifikuju tvoj pretraživač na tvom uređaju. Postavljaju ih naši oglašivački partneri (Meta Platforms, Inc. Google, Linkedin, Strong Media Network i dr.), a koje možemo po potrebi menjati. Koriste se kako bi na samoj internet strani, na mrežama multimedijalnog oglašavanja, kao i kroz korišćenje remarketinga prikazivali relevantan materijal koji bi mogao da interesuje korisnika. Upotrebom ovih kolačića dobavljači treće strane prikazuju oglase na lokacijama na celom internetu. Ovo su trajni kolačići i ostaće pohranjeni na pretraživaču tvog uređaja dok ih ne izbrišeš ili dok im ne istekne rok trajanja.

Većina tipova ovih kolačića prati posetioce sajta preko njihovog ID-a uređaja ili IP adrese, stoga mogu prikupljati lične podatke.

Politike privatnosti platformi možeš pogledati na sledećim linkovima:

https://www.facebook.com/policy.php
https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy
https://policies.google.com/privacy

Kako možeš onemogućiti kolačiće?

U trenutku posete internet stranici, posetilac ima mogućnost da ne prihvati kolačiće koji nisu neohodni za funkcionisanje internet stranice.

Ukoliko želiš, možeš onemogućiti čuvanje kolačića na svom računaru i naknadno. Napominjemo da bi blokiranje neophodnih kolačića moglo da ima negativan uticaj na korišćenje mnogih internet stranica, pa tako i našeg sajta.

Podešavanja kolačića mogu da se kontrolišu i konfigurišu i u tvom internet pretraživaču. Ukoliko želiš da ih izbrišeš i onemogućiš, potrebno je da ažuriraš podešavanja svog internet pretraživača.

U tvom internet pretraživaču data podešavanja se najčešće nalaze u meniju „Opcije“ (Options) ili „Parametri“ (Preferences). Dole navedeni linkovi mogu biti od pomoći ako želiš bolje da razumeš podešavanja. Ili, za dodatne informacije treba da iskoristiš opciju „Pomoć“ (Help) u svom internet pregledaču.

Podešavanja kolačića – Internet Explorer
Podešavanja kolačića – Firefox
Podešavanja kolačića – Chrome
Podešavanja kolačića – Safari

Više informacija možeš da pronađeš i na sledećim adresama:

http://www.allaboutcookies.org/manage-cookies/
http://www.aboutads.info/choices/

Yettel Bank isključuje svaku odgovornost za bilo kakav gubitak funkcionalnosti usluga i kvalitet sadržaja na Yettel Bank korisničkim stranicama u svim slučajevima kada korisnik ne prihvati ili naknadno obriše kolačiće koji su neophodni za funkcionisanje sajta.