Vishing

Vishing (skraćeno od „voice phishing“) je oblik prevare u kojoj napadači koriste telefonske pozive da bi prevarili ljude i dobili njihove lične informacije, kao što su brojevi kreditnih kartica, šifre ili drugi osetljivi podaci. Ovaj oblik prevare postaje sve češći, pa je važno znati kako prepoznati vishing i kako se zaštititi od njega.

Kako prepoznati:

1. Nepoznati pozivaoci: Budi na oprezu kada dobiješ poziv od nepoznatog broja, posebno ako se osoba predstavlja kao neko iz banke, kompanije za kreditnu karticu ili druge institucije. Banka nikada neće tražiti da dostaviš lične podatke putem telefonskog poziva.

2. Hitni pozivi: Ako te pozovu i pokušaju da te nagovore da odmah reaguješ ili predaš lične informacije, uvek treba biti sumnjičav. Vishing napadači često koriste taktiku hitnosti da bi manipulisali žrtvama.

3. Upotreba pretećih scenarija: Napadači mogu koristiti preteće scenarije, kao što su blokiranje računa ili kazne, kako bi izazvali strah i paniku i naterali te da im otkriješ svoje informacije.

Kako se zaštititi:

1. Proveri identitet pozivaoca: Ako te neko kontaktira i tvrdi da je iz određene institucije, zatraži njihove kontakt podatke i pozovi ih direktno koristeći zvanični broj sa njihove zvanične veb stranice, a ne broj koji ti je dat telefonom.

2. Ne otkrivaj lične informacije: Nikada ne otkrivaj lične ili finansijske informacije putem telefonskog poziva bez verifikacije identiteta osobe koja te kontaktira.

3. Budi na oprezu sa ličnim informacijama: Ne deli osetljive informacije kao što su brojevi kreditnih kartica ili šifre putem telefonskog poziva, čak i ako osoba tvrdi da je zvanični predstavnik institucije.

4. Obavesti nadležne: Ako sumnjaš da si žrtva ove vrste prevare, odmah obavesti nadležne organe i svoju banku kako bi se preduzeli neophodni koraci zaštite.

Zapamti, osnovni princip zaštite je oprez i sumnjičavost prema nepoznatim pozivaocima. Nikada ne deli svoje lične informacije bez verifikacije i budi obazriv, jer samo tako možeš sačuvati svoje finansijske i lične podatke od potencijalnih prevara.